Dossier Terreurdreiging

1.000 slimme camera's tegen terreur

Vanaf 2018 zullen er 1.000 hoogtechnologische camera’s op 260 plaatsen boven de snelwegen hangen om het verkeer extra in de gaten te houden. Dat meldt de krant Het Laatste Nieuws. Het doel van de camera’s is om terroristen en zware criminelen te vatten, maar ook hardrijders.

Binnen twee jaar is het zo goed als onmogelijk om nog met de wagen te rijden zonder dat u gefilmd wordt. Naast de camera’s aan de landsgrenzen plant minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ook een ‘cameraschild’ op alle plekken waar autosnelwegen elkaar of ringwegen kruisen. De ANPR-camera’s zijn uitgerust met nummerplaatherkenning en maken een foto van je wagen. Zo is het mogelijk om de kleur, merk en type van de auto te achterhalen. De camera’s worden al ingezet in steden als Mechelen, Turnhout en Kortrijk.

35 miljoen euro
De installatie van het cameranetwerk zou de federale regering 35 miljoen euro kosten. Wellicht komen dit jaar nog de eerste camera’s. Volgens de federale politie stelt er zich geen privacyprobleem: “De informatie wordt enkel doorgegeven aan politiediensten die deze nodig hebben voor hun job.”

8 op 10
Uit de enquête die VTM NIEUWS deed bij 1000 Belgen bleek dat maar liefst acht op de tien landgenoten extra camera's op straat willen. De Belgen kiezen dus voor een grotere rol voor 'Big Brother'.

Lees hier het volledige artikel: 85,6% Belgen vrezen nieuwe aanslag