Topman Mobiliteit stapt op door Galant

Laurent Ledoux, de topman van de federale overheidsdienst Mobiliteit, heeft zijn ontslag ingediend bij minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). Hij voelt zich gehinderd om te werken in het algemeen belang, zo schrijven De Tijd en L'Echo vandaag.

"Galant verdedigt specifieke economische en privébelangen. Ondanks alle inspanningen stel ik vast dat er niet samen te werken valt met de minister en haar kabinet. Bovendien houdt ze er Gestapo-praktijken op na. Ze eist bijvoorbeeld de namen van topambtenaren die niet zonder meer willen uitvoeren wat ze eist", zegt Ledoux.

Het ontslag betekent nog meer beschadiging voor Galant, die gisteren in een nieuwe heisa belandde toen er geheime inspectierapporten van de Europese Commissie opdoken. Die zijn vernietigend voor de controle op de beveiliging van de Belgische luchthavens. De rapporten komen er nadat uitlekte dat het kabinet-Galant niet inging op de herhaaldelijke vragen van Laurent Ledoux om meer mensen en middelen vrij te maken voor de beveiliging van de luchthavens. 

Groen: "Heeft de premier nog vertrouwen in Galant?"
De Kamerfractie van Ecolo-Groen stelt zich ernstige vragen bij de positie van minister Galant. Het waren de groene partijen die de inspectierapporten gisteren in het parlement bekend maakten. "De minister komt in een steeds moeilijker parket. Steeds meer informatie duidt op nalatigheid. Heeft deze meerderheid en de eerste minister Charles Michel nog vertrouwen in minister Galant?", vraagt Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen).

CD&V behoudt vertrouwen
Coalitiepartner CD&V stelt de positie Galant voorlopig niet in vraag. "Vandaag is er voor ons geen reden om te twijfelen aan haar functioneren", zei CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh donderdag in De Ochtend op Radio 1. "Maar dit zijn zaken die wel verder uitgezocht moeten worden in de onderzoekscommissie over de aanslagen die vandaag wordt opgericht."

"Ledoux staat bekend als rebel"
“Tussen Jacqueline Galant en Laurent Ledoux heeft het nooit goed geboterd”, zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez. “Ze hebben tegenovergestelde visies over mobiliteit en een andere manier van werken. Ledoux staat ook bekend als iemand impulsief, een soort rebel zeg maar. Want ook met de voorgangers van Galant maakte hij vaak ruzie. Maar de clash van de voorbije weken en maanden was blijkbaar zo groot dat hij vond dat hij moest opstappen.”

Volgens de meerderheidspartijen zal Galant aan de tand gevoeld worden over de veiligheid op Zaventem in de bijzondere onderzoekscommissie, opgericht om de aanslagen van 22 maart te onderzoeken.