Deze brief kregen luchtverkeersleiders

De luchtverkeersleiders kregen afgelopen zaterdag al een brief van de vakbond, waarin ze oproept om zich "ziek" te melden: “Als je je niet fit voelt, kom dan niet. (…) Vanaf maandag starten we opnieuw met acties”, sluit de brief af. De vakbond gaat niet akkoord met een nieuwe regeling over de beschikbaarheidsleeftijd van de luchtverkeersleiders.

“Het is duidelijk voor het personeel dat het management haar bezorgdheden niet serieus neemt", staat in de brief te lezen. "Daarom wordt voorgesteld om een aantal opleidingen te boycotten. We herinneren er ook aan dat elke luchtverkeersleider een professionele verantwoordelijkheid heeft om aan te geven of hij of zij al dan niet geschikt is om te werken. Vermoeidheid moet gerapporteerd worden (…). Als je je niet fit voelt om te komen werken, kom dan niet. (Europese verplichting)."

Sociaal akkoord
Die oproep deden ze nadat het management van Belgocontrol liet weten dat ze niet langer willen onderhandelen over de beschikbaarheidsleeftijd van de luchtverkeersleiders. "Vanaf maandag starten we opnieuw met acties”, sluit de brief af. Gisteren werd een nieuw sociaal akkoord ondertekend waarbij ze langer zouden moeten werken. Enkel de socialistische vakbond ging akkoord met de nieuwe regeling. De liberale en christelijke vakbond stemde tegen. Ook de Gilde van luchtverkeersleiders ging niet akkoord en riep daarom nogmaals op om zich ziek te melden.

Waarover gaat het?
Het probleem ligt eigenlijk bij hun statuut. Uit goede bron weet VTM NIEUWS dat ze nu gemiddeld 12.000 euro bruto per maand verdienen. Ze mogen stoppen met werken op hun 55ste en moeten dan nog vijf jaar beschikbaar zijn. In die tijd hoeven ze niet te komen werken. Daarvoor krijgen ze 85% van hun loon. Die leeftijd wordt nu opgetrokken tot 58 jaar en daar gaan ze niet mee akkoord.