Iedereen kwaad op de luchtverkeersleiders

De wilde staking van de luchtverkeersleiders kan nergens op begrip rekenen. Dag op dag, exact drie weken na de aanslagen op Brussels Airport beslisten De Belgische Gilde der Luchtverkeersleiders (BGATC) om zijn leden op te roepen om zich ziek te melden. Dit net wanneer de luchthaven zijn uiterste best doet om het imago naar het buitenland toe opnieuw te versterken. Onder andere vicepremier Kris Peeters en Minister van Volksgezondheid Maggie De Block reageerden al verontwaardigd, maar ook op sociale media regent het negatieve commentaar.

Vooral bij de reizigers kunnen de luchtverkeersleiders op weinig begrip rekenen, maar ook de politiek is niet mals voor de actievoerders. Kris Peeters liet weten dat hij de acties sterk betreurt. "De luchthaven van Zaventem is een internationale draaischijf voor onze economie. Direct werken er ongeveer 20.000 mensen op Zaventem, indirect nog eens enkele tienduizenden extra", brengt hij in herinnering. "Na de aanslagen van 22 maart starten de luchtvaartmaatschappijen hun activiteiten nét opnieuw op, en komt de activiteit vanuit het buitenland langzaam op gang. Deze acties, die hier nu nog eens bovenop komen, hebben een enórme economische impact."

Volgens vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) is de staking onverantwoord: "In de luchthaven zien we dat mensen dag en nacht werken. Ze konden nu eindelijk de draad weer oppikken na de aanslagen. En dan zijn er mensen die enkel kunnen bezig zijn met hun eigen individueel belang."

Schuldig aan sociale fraude
Ook premier Michel reageerde op de acties. "Deze staking is onverantwoordelijk, er is gigantische schade voor ons land en voor ons imago, ook op socio-economisch vlak", hekelt de eerste minister. "Het is cruciaal om zo snel mogelijk weer naar een normale situatie te gaan." Hij wil sancties tegen dokters die valse doktersbriefjes zouden uitschrijven.

Wie zich onterecht ziek meldt, maakt zich schuldig aan sociale fraude, meldt Unizo. "Zoiets is onaanvaardbaar en moet ook aangepakt worden", klinkt het in een persbericht. De ondernemersorganisatie vraagt de overheid om in te grijpen. "Deze acties treffen toeristen, zakenlui, maar hebben ook een impact op andere luchthavens", zegt topman Karel Van Eetvelt. "Ons land maakt zich weer belachelijk."

Sociale media
Maar dat zijn niet de enige negatieve responsen. Vooral op de Facebook-pagina van Belgocontrol is er heel wat onbegrip. Iedereen vindt het onvoorstelbaar dat deze acties ondernomen worden terwijl de rest van de luchthaven zo hard werkt aan een heropbouw.

De ene reageert met een vleugje humor, de andere geeft scherpe commentaar. Ook de Twitter timeline staat er vol van. De hashtag Belgocontrol is intussen trending, hier enkele reacties op een rijtje.

Op Twitter haalt ook zelfs Maggie De Block ironisch uit naar de luchtverkeersleiders. “Zo veel zieken op dezelfde dag bij Belgocontrol. Is er een onderzoek van volksgezondheid nodig?”, klonk het.