Molenbeek ontslaat Mohamed Abdeslam

Mohamed Abdeslam, de broer van de terroristen Salah en Brahim, is ontslagen bij de gemeente Molenbeek, dat heeft de woordvoerder van de gemeente bevestigd aan VTM Nieuws.

De broer van Salah Abdeslam heeft zijn job verloren als administratief bediende bij de vreemdelingendienst in Molenbeek. Na de aanslagen in Parijs kwam de man niet meer opdagen op zijn werk. Hij nam enkele maanden ziekteverlof: "Er is een breuk in onze vertrouwensrelatie gekomen", zegt de woordvoerder.

Lijkenpikker
De Franstalige partijen MR, cdH en Ecolo eisten in januari al zijn ontslag, Mohamed Abdeslam had geen koosjer verleden. In 2010 werd hij veroordeeld voor lijkenpikkerij, waarbij hij profiteerde van overledenen. Zo maakte hij deel uit van een bende en ging op roversjacht in ambulances.

Uitspraak
Maar het zouden zijn laatste uitspraken zijn die de druppel in de emmer deed overlopen. Hij concludeert nu dat zijn broer Salah Abdeslam levens heeft gered. De terrorist zou tijdens een gevangenisbezoek tegen Mohamed gezegd hebben: "Als ik het gewild had, zouden er meer slachtoffers gevallen zijn. Gelukkig ben ik niet zo ver gegaan".

Verplichte vergoeding
Op 13 november vorig jaar blies Mohameds broer Brahim Abdeslam zich op in Parijs. Salah Abdeslam, die meeging naar Parijs, was na de aanslagen vijf maanden voortvluchtig. Vóór de aanslagen in Parijs zich voordeden, had Mohamed Abdeslam een goede reputatie als werknemer. En omdat hij niet is ontslagen door ernstig wangedrag, is de gemeente wel verplicht een procedure te volgen die zal leiden tot een vergoeding aan de ex-werknemer.