Nooit zoveel nieuwe synthetische drugs

Het aantal onderschepte nieuwe stoffen die gebruikt worden in synthetische drugs, heeft vorig jaar alle records gebroken. Dat blijkt uit cijfers van het Belgian Early Warning System on Drugs (BEWSD), waarover Het Belang van Limburg vandaag bericht. Op dit moment zijn de meeste van deze roesmiddelen nog niet verboden, maar dit najaar komt er een nieuwe wet die een verbod mogelijk maakt.

Vorig jaar werden in ons land 120 nieuwe psychoactieve substanties (NPS) ontdekt, een derde meer dan in 2014. Vergeleken met de cijfers uit 2008 is dat een vertienvoudiging. Het gaat om synthetische varianten van bestaande drugs zoals xtc, cannabis, lsd of speed. Ze worden ook wel legal highs genoemd, omdat ze tot nu toe niet verboden zijn.

De populairste stoffen zijn cathinones en phenethylamines, waarvan de douane steeds grotere hoeveelheden in beslag neemt. "Zo werd meer dan 80 kg synthetische cannabis onderschept en ongeveer 90 kg cathinonen.

Vergelijkbaar met tientallen kilo's heroïne
Erger zijn de synthetische opiaten waarvan ongeveer een halve kilo in beslag werd genomen. Dat lijkt weinig, maar als je weet dat de actieve dosis ongeveer een milligram is, dan is dit een reusachtige hoeveelheid, vergelijkbaar met tientallen kilo's heroïne", zo zegt Peter Blanckaert van het BEWSD, de afdeling van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid die belast is met het in kaart brengen van nieuwe drugs in België.