Normale nachtshift op Brussels Airport

Er is genoeg volk bij de luchtverkeersleiders voor de nachtshift. Dat meldt Dominique Dehaene van Belgocontrol. Even was daar twijfel over, omdat er zich weer luchtverkeersleiders ziek hadden gemeld. "Maar er zijn enkele vrijwilligers opgetrommeld", aldus Dehaene. Dat betekent dat de luchthaven sinds 15 uur vandaag op volle capaciteit werkt, er zijn telkens genoeg werkwilligen.

Gisteren en een groot deel van vandaag waren er grote problemen op de luchthaven van Zaventem door een wilde staking bij de luchtverkeersleiders. De vakbonden, minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) hadden de stakers opgeroepen toch het werk te hervatten.

Problemen vandaag
De situatie was lang onduidelijk, veel zou afhangen van het personeel dat zou opdagen voor de shift van 15 uur. Nu blijkt er genoeg volk te zijn voor normaal vliegverkeer tot 22 uur. Aanvankelijk zullen er nog vertragingen zijn, maar die worden geleidelijk aan weggewerkt. Hoe het daarna verloopt, hangt weer af van de volgende shift.

Vandaag lag de capaciteit rond elf uur op veertig vluchten per uur, normaal is dat tussen de tachtig en honderd. Maar heel wat luchtverkeersleiders bleven zich ziek melden, iets waartoe ze zouden opgeroepen zijn door de Belgische Gilde der Luchtverkeersleiders (BGATC).

Geen akkoord
Gisteren bereikte Belgocontrol nochtans een sociaal akkoord waarbij de minimumleeftijd voor disponibiliteit - waarop luchtverkeersleiders niet meer hoeven te werken - verhoogd was naar 58 jaar. De Belgische Gilde der Luchtverkeersleiders (BGATC) kon zich niet vinden in het akkoord, en riep zijn leden op zich ziek te melden. Belgocontrol zal daarom controleartsen sturen naar die luchtverkeersleiders die zich ziek hebben gemeld, aldus woordvoerder Dominique Dehaene van Belgocontrol.

Hij wijst er ook op dat er geen wettelijk kader is om dergelijke acties te counteren. "Er bestaat geen minimale dienstverlening. Dat vergemakkelijkt de zaak niet", zegt Dehaene. 

Gevolg
Brussels Airlines kondigde alvast aan 50 vluchten te schrappen vandaag als gevolg van de actie. Het gaat om vluchten naar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Zweden, Italië, Hongarije, Duitsland, Spanje, Zwitserland, Denemarken, Tsjechië, Noorwegen en Rusland.

Jetairfly ondervindt dan weer minder problemen. De eerste Jetairfly-vluchten verliepen deze ochtend nagenoeg volgens het normale schema. De maatschappij houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Het annuleren van vluchten is niet voorzien, zegt woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. Op de luchthaven van Antwerpen treft de actie van de luchtverkeersleiding voorlopig maar één vlucht. Een vlucht van VLM Airlines vanuit en naar Hamburg woensdagochtend is geannuleerd. "We hebben nog geen aanwijzingen dat andere vluchten niet doorgaan. Er is geen staking bij de luchtverkeersleiding in Antwerpen", zegt luchthavencommandant Wim Verbist.