Alcoholmisbruik groter bij meisjes

Het alcoholmisbruik bij jongeren blijft groeien. Bijna 1.000 zeventienjarigen belandden in 2014 in het ziekenhuis met een alcoholintoxicatie, een stijging met zes procent. De meest opvallende trend is dat er voor het eerst meer meisjes tussen 12 en 17 dan jongens op spoed terechtkomen na een paar glazen te veel. Dat blijkt uit cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA).

Minstens vier glazen alcohol in een tijdspanne van twee uur voor een vrouw en minstens zes glazen voor een man. Dat is volgens de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen (VAD) de definitie van bingedrinking. In 2014 waren er iedere week 47 jongeren die zich van die grens niks aantrokken en uiteindelijk op een spoedafdeling moesten opgenomen worden. Op 15 jaar tijd is het aantal alcoholintoxicaties in deze leeftijdscategorie met ruim de helft gestegen.

Verhoogde kans op hersenschade en kanker
“Alcoholmisbruik op jonge leeftijd kan ernstige schade toebrengen”, zegt IMA-expert en dokter Michiel Callens. “Alcoholintoxicatie bij jongeren kan zelfs leiden tot onomkeerbare hersenschade. Dat vertaalt zich in een blijvend verlies van intellectuele capaciteit met verminderde studiemogelijkheden en zwakkere resultaten. Een ander gevolg is het verlies aan controle over emoties en impulsen.” Ook opvallend: de geografische spreiding van alcoholintoxicatie bij jongeren komt pijnlijk overeen met het voorkomen van alcoholgerelateerde kankers.

Minimumleeftijd werkt
De cijfers zijn niet allemaal negatief. Bij de 15-jarigen is het aantal gevallen gedaald, van 481 in 2013 naar 418 in 2014. Dat is een duidelijk gevolg van het verbod om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 16 jaar. “De minimumleeftijd om alcohol te verkopen optrekken van 16 naar 18 jaar, zoals in het merendeel van de EU landen, zou daarom een efficiënte maatregel zijn”, klinkt het bij professor Guido van Hal van de Universiteit Antwerpen.