Staking Zaventem: wat morgen?

Momenteel kunnen op Zaventem amper vluchten opstijgen of vertrekken, nadat bij een vakbond van de luchtverkeersleiders een staking uitbrak. Er zullen vanavond maar zo'n dertig vluchten vertrekken: tot 19.45 uur vijftien en na 20.30 uur nog vijftien. Door de actie zijn ook vluchten op de luchthaven van Charleroi geannuleerd. De toegangsweg naar Brussels Airport werd ook een tijdlang afgesloten, wegens een verdacht voertuig. Het is nog onduidelijk hoeveel vluchten er woensdag zullen kunnen vertrekken.

Eerder vandaag bereikte Belgocontrol nochtans een sociaal akkoord waarbij de minimumleeftijd voor disponibiliteit - waarop luchtverkeersleiders niet meer hoeven te werken - verhoogd was naar 58 jaar. De Belgische Gilde der Luchtverkeersleiders (BGATC) kon zich niet vinden in het akkoord, en riep zijn leden op zich ziek te melden.

Bij Belgocontrol bevestigen ze dat een aantal leden zich ziek gemeld hebben. De leden van de BGATC “verklaren zich niet fit om hun job te doen. Dat is een actie die al even aan de gang was, maar nu er een sociaal akkoord gesloten is, voeren ze de acties verder op", meldt Dominique Dehaene, woordvoerder van Belgocontrol. De andere vakbonden nemen volgens hem geen deel aan de actie.

De stakende beroepsvereniging ontkent ondertussen formeel dat zij een actie houden. Ze zouden hun leden niet opgeroepen hebben om zich ziek te melden, aldus Maryse Meulemans van de BGATC.

100 vluchten geannuleerd
Uiteindelijk zullen vanavond zo'n 30 vluchten kunnen vertrekken en aankomen. Tussen 19.45u en 20.30u zal het verkeer volledig stil liggen. Hoe het vliegverkeer verder zal verlopen woensdag kan Dehaene dinsdagavond nog niet zeggen. "Het is per shift afwachten hoeveel volk er komt opdagen, en dan zien we wat we kunnen doen."

Zeer slechte timing
Dat de staking net nu plaatsvindt, drie weken na de aanslag op de luchthaven, is een ramp. “Op het moment dat de luchthaven recht krabbelt na de zwartste dag in haar geschiedenis, dan gebeurt dit. De luchthaven was net terug op die capaciteit van 75 procent geraakt”, zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez.

De Croo: "Compleet onverantwoord"
Voor vicepremier Alexander De Croo is de staking van de luchtleiders compleet onverantwoord. “Als je ziet dat er mensen zijn die er alles aan doen om de luchthaven weer op te starten, zelfs hun vrije tijd opofferen. En dat er dan een aantal enkel met hun eigen individueel belang bezig zijn, dat is compleet onverantwoord en moeilijk te aanvaarden.”

“Desnoods uitwijken naar luchthavens over de grens”
Door de actie bij de luchtverkeersleiders kunnen vanavond amper vluchten opstijgen of landen op Brussels Airport. Jetair-woordvoerder Hans Vanhaelemeesch volgt de situatie op, maar voorziet weinig echte problemen voor de vluchten van Jetair. “We hebben drie vluchten die nog moeten terugkeren vanavond, tussen tien uur en middernacht. Het is niet de eerste keer dat we voor dergelijke situaties komen te staan en indien het nodig zou zijn dan wijken wij desnoods uit naar luchthavens net over de grens.”