Sociaal akkoord bij Belgocontrol

Er is een sociaal akkoord bereikt bij Belgocontrol. Dat meldt de luchtverkeersleider. De minimumleeftijd voor disponibiliteit - waarop luchtverkeersleiders niet meer hoeven te werken - wordt opgetrokken naar 58 jaar.

Bij Belgocontrol was een sociaal conflict aan de gang, in het bijzonder over de disponibiliteit. In het paritair comité werd vandaag uiteindelijk een akkoord bereikt. Luchtverkeersleiders konden vroeger op 55 jaar op disponibiliteit. Dat wordt nu, in het kader van de pensioenhervormingen, stelselmatig opgetrokken naar 58 jaar. Dat wordt de minimumleeftijd waarop luchtverkeersleiders kunnen thuisblijven, vijf jaar voor ze hun wettelijk vervroegd pensioen kunnen opnemen.

Tijdens die disponibiliteit worden de luchtverkeersleiders aan 85 procent van hun loon vergoed. Dat luchtverkeersleiders vroeger mogen stoppen met werken, is een gevolg van de zware fysieke eisen die worden gesteld, onder meer inzake zicht en concentratievermogen.

In de vijf luchthavens van ons land zijn een 280-tal luchtverkeersleiders actief. Er worden ook dertig aspirant-luchtverkeersleiders aangeworven tegen 2017. Het akkoord zal worden voorgelegd aan de raad van bestuur van Belgocontrol en aan de regering.