Kunstwerk Borremans wordt niet hersteld

De per ongeluk verwijderde verfstrepen op het kunstwerk De Maagd in Gent, het eerst werk van Michaël Borremans in de publieke ruimte, worden niet hersteld. Dat werd beslist in samenspraak met de kunstenaar. 

Borremans schonk De Maagd, een fresco met een zwartharig meisje tegen een donkere achtergrond, in november 2014 aan de stad Gent. Vanuit de ogen van het meisje vertrekken twee lichtstralen. Het kunstwerk werd op de "klokkenstoel" naast de stadshal aangebracht. Bij het ruimen van duivenpoep, enkele weken geleden, verwijderde een stadsarbeider per ongeluk ook enkele verfstrepen naast de fresco, maar die maakten volgens de kunstenaar wel deel uit van het werk. 

Open Vld-raadslid Stephanie D'Hose vroeg zich in de commissie Cultuur van de stad Gent af of het voorval niet in strijd was met de overeenkomst rond de bewaarplicht, die het stadsbestuur met Borremans sloot. De Gentse cultuurschepen Annelies Storms (sp.a) verduidelijkte dat volgens het restauratieteam van het SMAK het vuil voorzichtig verwijderd mocht worden door een dienst die bevoegd is voor het onderhoud van kunstwerken in de publieke ruimte. 

In samenspraak met Michael Borremans werd beslist om de vegen niet te restaureren omdat die nooit op een identieke manier kunnen nagebootst worden. "Meer nog, zelfs de beste benadering zou nooit de authenticiteit en de echtheid van het werk herstellen."