Syriëgangers amper opgevolgd bij justitiehuizen

Bij de Vlaamse justitiehuizen is er geen systematische registratie en opvolging van voormalige Syriëgangers. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) op een vraag van Yasmine Kherbache (sp.a). Vandeurzen geeft toe dat de Vlaamse justitiehuizen de voorbije twee jaar "bijna geen" voormalige Syriëgangers hebben begeleid. "Hallucinant", reageert Kherbache. De sp.a-politica roept Vandeurzen op dringend werk te maken van de beloofde deradicaliseringsprogramma's.

Afgelopen weekend was er een en ander te doen om terreurverdachte Bilal El Makhoukhi. Hij is één van de zes verdachten die vrijdag zijn opgepakt in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs en Brussel. Opvallend is dat El Makhoukhi, die in 2012 een tijdje naar Syrië trok, vorig jaar nog tot vijf jaar cel (waarvan twee jaar effectief) werd hij veroordeeld in het grote Sharia4Belgium-proces. El Makhoukhi zat zijn straf thuis uit onder elektronisch toezicht. Zo'n maand geleden - een week voor de aanslagen in Brussel - werd dat elektronisch toezicht beëindigd.

Geen specifieke registratie
Er is volgens minister Vandeurzen bij de justitiehuizen (SIPAR) geen specifieke registratie voor voormalige Syriëgangers voorzien. Wél komt er op korte termijn een categorie "terrorisme", maar die categorie valt niet automatisch samen met die van de voormalige Syriëgangers. "Ook personen die niet in Syrië zijn geweest, kunnen immers veroordeeld worden voor terroristische feiten. Andersom kunnen 'voormalige Syriëgangers' voor andere feiten onder begeleiding van een justitieassistent geplaatst worden", aldus Vandeurzen.     

In afwachting van de nieuwe categorie 'terrorisme', probeert men wel al het aantal begeleidingen van personen die verdacht of veroordeeld zijn voor een terroristisch misdrijf in kaart te brengen. Tussen januari 2015 en 8 maart 2016 was er volgens Vandeurzen melding van 14 dergelijke dossiers.