Fiscus negeerde Panama-route Dexia

Al in juni 2009 kreeg de Bijzondere Belastinginspectie van Gent in een concreet dossier lucht van de 'Panama-route' die Dexia via Luxemburg organiseerde. Ondanks pogingen van de Gentse BBI-directeur Karel Anthonissen om het hele mechanisme te laten onderzoeken door de BBI, gebeurde dat niet. Dat bericht De Tijd op zijn website.

Uit het dossier bleek dat Dexia Banque Internationale à Luxembourg (Dexia BIL) een Belgische klant had toegelaten een rekening in Luxemburg te verbergen achter een offshore-vennootschap. Die offshore met de naam 'Kestrel Overseas' was niets meer dan een scherm, terwijl de Dexia-klant de echte eigenaar was van de rekening. Dat heeft de bank, Dexia BIL, zelf toegegeven in een brief van 16 juni 2009. Maar alleen de betrokken Belgische belastingplichtige werd aangepakt door de BBI van Gent. Het systeem dat erachter schuilde, bleef onaangeroerd.

Zo had de BBI al in juni 2009, nadat de Dexia-groep het jaar voordien met drie miljard euro belastinggeld was gered, al een concrete, aanwijzing dat via Dexia BIL schermconstructies werden opgezet voor Belgische klanten om belastingen te ontlopen. De gewestelijke BBI-directeur van Gent, Karel Anthonissen, heeft destijds het mechanisme dat opdook in het Kestrel Overseas-dossier, wel aangekaart bij de top van de BBI en aan de bankentoezichthouder. Maar de BBI liet na de hele Panama-route bloot te leggen.