België pakt diabetes goed aan

In de laatste dertig jaar is het aantal mensen met diabetes op aarde verviervoudigd, dat staat in het grootste diabetesrapport ooit gepubliceerd in het vakblad The Lancet en ook te lezen in de krant De Standaard. Vooral type 2 van de ziekte is in opmars. 

Er is geen enkel land ter wereld waar de ziekte met succes bestreden wordt, al zijn er wel landen waar diabetes steeds minder voorkomt. Zo geeft het rapport Zwitserland, Nederland, Oostenrijk, Denemarken en ook België als voorbeeld. In deze landen is het aantal patiënten in dertig jaar tijd niet gestegen. Slechts vier procent van de vrouwen en ongeveer zes procent van de mannen kampen in ons land met de chronische ziekte.

Cijfers nuanceren
Frederik Muylle van de Diabetes Liga zegt wel dat je moet opletten met die percentages. “Het zou verkeerd zijn om te concluderen dat de situatie erg leek, maar eigenlijk wel meevalt. De cijfers in het rapport zijn gecorrigeerd voor leeftijd, zodat de cijfers van onze “oude” bevolking vergeleken kunnen worden met de “jonge” bevolking van zuiderse landen. Het absolute aantal diabetici stijgt hier ook - uit de Gezondheidsenquêtes bleek een verdubbeling tussen 1997 en 2013 - en het is niet omdat die stijging sterk gelinkt is aan de vergrijzing, dat we het probleem moeten minimaliseren. Volgens het Riziv nemen meer dan 600.000 Belgen medicatie tegen diabetes, een grote groep.”

Primus van de klas
Uit deze cijfers kunnen we dus concluderen dat ons land tot de beste - of minst slechte - leerlingen van de klas hoort. “We doen in vergelijking met de zuiderse landen dan ook al langer aan preventie, door te hameren op het belang van een gezond dieet en veel beweging”, zegt professor Jan Staessen (KU Leuven), die meewerkte aan het rapport in The Lancet. ‘”En we hebben ook genetisch minder aanleg om de ziekte te krijgen dan wie uit bijvoorbeeld Zuid-Oost-Azië, Afrika of Zuid-Amerika komt.”