Dossier Aanslagen Brussel

Kunnen we nu op beide oren slapen?

"Er is een veldslag gewonnen, maar de oorlog nog niet", zegt Minister van Binnenlandse zaken Jambon. Met andere woorden, het is niet omdat de meeste daders van de aanslagen in Brussel gevat zijn, dat we niet meer op onze hoede moeten zijn.

"Ik ben ook benieuwd of Mohamed Abrini ook 'de man met het hoedje' is, want dat is nog niet bevestigd.", zegt Jambon verder. "Er zijn natuurlijk een aantal bommenleggers gevat, en dat komt de veiligheid ten goede. Maar het OCAD heeft beslist om het dreigingsniveau op drie te houden. Dat betekent dat de kans dat er nog acties komen, groot is. We zijn er nog niet vanaf."

Netwerk sluit zich
Het dreigingsniveau blijft dus op 3, wat wil zeggen dat een volgende aanval nog waarschijnlijk is. We weten namelijk niet of terreurcel die verantwoordelijk was voor de aanslagen, nu echt ontmanteld is. Mogelijk is de cel nog groter dan we denken. Dat stelt ook criminoloog en hoogleraar Brice De Ruyver (UGent). Het netwerk sluit zich, maar dat wil niet zeggen dat er niets meer kan gebeuren.