Dossier Aanslagen Brussel

Luchthaven onder stoom in topweekend

De laatste dagen van de paasvakantie zijn normaal bijzonder druk op Brussels Airport. Zelfs nu, in deze uitzonderlijke omstandigheden met tijdelijke incheckbalies, doet de luchthaven er alles aan om zoveel mogelijk vluchten te laten vertrekken en landen. Vandaag vertrekken er 172 vluchten en landen er evenveel. Morgen zijn er 132 vertrekkende vluchten.

Voorlopig levert dat geen grote problemen op. De luchthaven blijft de capaciteit dan ook geleidelijk opvoeren. “Op dit moment zitten ze aan 20 procent, die hadden ze ook voor ogen op dit moment”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Katleen Peeraer. “Eind volgende week mikken ze op 40 procent. Het is niet de luchthaven zelf die beslist, maar een extern bedrijf. Die houden met heel veel zaken rekening.”

Er zijn reizigers die nu landen op Zaventem, maar die vorige week zijn moeten vertrekken van op een regionale luchthaven en die daar nog hun auto hebben staan. Wat moeten die mensen doen? “We hebben transport voorzien voor mensen die vanuit Luik of Antwerpen zijn vertrokken en in Brussel landen”, zegt Kim Daenen van Brussels Airlines. “Mensen die naar Antwerpen moeten voor hun auto, krijgen een taxivoucher. Wie naar Luik moet, kan er met een van onze bussen heen.”