Gewone burgers helpen politie met flitsen

Vanaf volgend jaar gaat de Franse politie burgers inhuren om met hun flitsauto's rond te rijden. Honderden dure flitswagens worden nu te weinig gebruikt omdat de politie te veel ander werk heeft. In ons land mag volgens de wet alleen de politie flitsen. Ook al gebeuren de meeste controles bijna volledig automatisch. De vzw Ouders van Verongelukte Kinderen wil dat de wet aangepast wordt. Er vallen immers nog veel te veel doden op de weg.

Een anonieme flitswagen langs de kant van de weg is onopvallend en erg efficiënt om snelheidsduivels te betrappen. Het probleem is echter dat de flitscamera en de computer al het werk doen. Voor de agent in de auto is dit een tijdrovende bezigheid. Als privébedrijven dat werk overnemen kan de politie personeel uitsparen voor nuttigere taken en kan er meer veiligheid gecreëerd worden. Zo denkt de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen er althans over.

De Belgische wet laat echter enkel toe dat agenten snelheidscontroles uitvoeren. De politierechters zien een wetswijziging niet zitten. “Ik vind dat zaken van strafrecht voorbehouden moeten blijven aan het speciaal daarvoor opgeleide personeel, namelijk de politie. Ik vind het ook geen goed idee omdat men op die manier het verkeersrecht opnieuw degradeert tot een soort tweederangs strafrecht”, aldus politierechter Peter D’Hondt.

Straks flitsen burgers in Frankrijk
De Franse politie zal alvast vanaf volgend jaar burgers inhuren om te flitsen. De politie flitst gemiddeld maar een uur en dertien minuten per dag. De wagens worden nu te weinig gebruikt omdat ze te veel ander werk heeft. Er zouden drie tot vier keer meer snelheidscontroles komen.