Moeder vrij na dood baby door bedsharing

Een moeder uit Dilsen-Stokkem is door de correctionele rechtbank van Tongeren vrijgesproken voor de onopzettelijke dood van haar vijf maanden oude baby door verstikking. De moeder had de baby bij haar in bed genomen (bedsharing) en was mogelijk in haar slaap op het kind terecht gekomen waardoor het stikte.

Volgens persrechter Bollen van de Tongerse rechtbank is het bij zijn weten de eerste keer dat een dodelijk geval van 'bedsharing' en 'overlaying' voor de correctionele rechtbank van Tongeren behandeld werd. Cijfers over het aantal soortgelijke behandelde zaken in de rest van het land zijn volgens hem niet beschikbaar.

Mee in bed
Het ongelukkige voorval deed zich in 2013 voor toen de moeder rond zes uur 's morgens haar kind bij haar in bed nam. De moeder viel echter terug in slaap en kwam daarbij op het kind terecht. Toen ze rond de middag opnieuw wakker werd, stelde ze vast dat haar baby niet meer ademde. Onmiddellijk werden de hulpdiensten verwittigd, maar de MUG-arts kon nog enkel het overlijden vaststellen.

Gebrek aan inzicht
Het openbaar ministerie vervolgde de vrouw, omdat het onderzoek erop wees dat de vrouw met een gebrek aan inzicht of voorzorg de dood van haar kind veroorzaakt had. Volgens het openbaar ministerie was de vrouw zeer moe. Dit en eventueel alcoholgebruik zou ertoe hebben bijgedragen dat de vrouw niet merkte dat ze bovenop haar slapende kind was terechtgekomen.

'Overlaying'
De wetsartsen schoven naast 'overlaying', waar een ouder op het kind gaat liggen, ook wiegendood door 'bedsharing' als mogelijke doodsoorzaak naar voor. De advocaat van de vrouw verwees naar een onderzoek waaruit bleek dat het delen van eenzelfde slaapoppervlak wiegendood in de hand zou werken. Omdat het niet vast staat, dat het kind gestikt is door het onvoorzichtige handelen van de moeder of door wiegendood werd de moeder vrijgesproken.