Dossier Terreur in Parijs

Uitlevering Abdeslam wordt uitgesteld

Salah Abdeslam en Amine Choukry blijven allebei nog minstens een maand in de cel. Dat heeft de Brusselse raadkamer donderdag beslist, zo meldt het federaal parket. De advocaten van de twee verdachten hadden ook niet om de vrijlating van hun cliënten gevraagd.

Vorige week werd al beslist dat Abdeslam aan Frankrijk kan overgeleverd worden op basis van het Europees aanhoudingsbevel dat de Franse autoriteiten tegen hem hebben uitgevaardigd maar die overlevering zal nog enkele weken op zich laten wachten, zo meldde meester Sven Mary, de advocaat van Abdeslam donderdagmiddag.

Salah Abdeslam werd op 18 maart opgepakt in Sint-Jans-Molenbeek na een vlucht van bijna vier maanden. De dag nadien werd de man voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die hem onder aanhoudingsbevel plaatste en ook het Europees aanhoudingsbevel betekende dat Frankrijk tegen hem had uitgeleverd. In een eerste reactie had Abdeslam zich verzet tegen de overlevering naar Frankrijk maar een week later meldde zijn advocaat dat hij daar toch mee instemde. Die instemming werd vorige week donderdag geofficialiseerd in een proces-verbaal, opgesteld door het federaal parket.

Donderdag meldde meester Mary evenwel dat Salah Abdeslam pas over enkele weken overgeleverd zal worden aan Frankrijk omdat de Belgische onderzoeksrechter hem eerst nog wil ondervragen over zijn betrokkenheid bij de schietpartij in de Driesstraat in Vorst, op 15 maart. Amine Choukry, alias Monir Alhaj Ajhmed, werd samen met Salah Abdeslam opgepakt, op 18 maart in Sint-Jans-Molenbeek, maar over zijn rol in de aanslagen in Parijs is nog niets gekend.