Geven we binnenkort verlofdagen cadeau?

Schenken we binnenkort verlofdagen weg aan collega’s die het meer nodig hebben? Het is een van de pistes die minister van Werk Kris Peeters (CD&V) op tafel legt in zijn plan voor werkbaar werk. Daarnaast zou ook de traditionele 38-urige werkweek verdwijnen.

Een en ander heeft te maken met de begrotingsonderhandelingen die momenteel aan de gang zijn. Ingrijpen in de arbeidsmarkt is een van de pistes die de regering bewandelt en vooral het verlaten van de 38-urige week. Nu werken we allemaal zo’n 7,5 uur per dag, of 38 uren per week. De regering wil het mogelijk maken om in bepaalde weken af te wijken van die 38 uur.

Concreet houdt de regeling in dat we op jaarbasis evenveel uren presteren als normaal, maar het aantal weekuren kan veranderen. Zo zou je in drukkere periodes meer kunnen werken, om dan weer minder uren te kloppen in een rustige periode. Toch zou er een onder- en bovengrens zijn, met als maximum 45 uren per week. 

En daar stopt het niet. Minister van Werk Kris Peeters bundelde heel wat voorstellen in zijn pakket werkbaar werk. Opvallendste maatregel is om verlofdagen cadeau te doen aan collega’s die het meer nodig hebben. Volgens dat idee kan je als werknemer die veel vakantiedagen opbouwt, sommige van die dagen afstaan. Die gaan in een pot waar andere werknemers uit kunnen putten als ze daar nood aan hebben, bijvoorbeeld voor de zorg van een ziek kind. Ook de piste om overuren te laten uitbetalen in cash in plaats van verlof ligt op tafel.