Dossier Aanslagen Brussel

Mars tegen terreur en haat op 17 april

Een groot aantal burgers en verenigingen zijn van plan om een mars te houden tegen terreur en haat, in de nasleep van de aanslagen op Zaventem en Brussel. Op 17 april om 14 uur zouden ze zich verzamelen aan het Noordstation in Brussel. De mars is een tweede poging nadat een eerste op 27 maart afgelast werd.

De mars wordt georganiseerd door verschillende verenigingen zoals Hart Boven Hard, maar ook door een groep burgers. Zij willen mensen oproepen om mee steun te betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem. “Het is ook een oproep tegen terreur en voor unie in solidariteit”, zegt Hugo Franssen, woordvoerder van een van de organiserende verenigingen.

“Wij verwachten tienduizenden mensen tijdens de mars. Uiteraard hopen wij ook dat de familie van de slachtoffers van de laatste aanslagen aanwezig zullen zijn. Zij zullen een ereplaats krijgen”, zegt Franssen.

Tweede poging
Eerder hadden de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) de herdenking van de aanslagen op 27 maart afgeraden. "Omdat we nog in dreigingsniveau 3 zijn en om de politiediensten hun werk te laten doen, vragen we om morgen geen rouwherdenking te houden in Brussel", klonk het toen. De organisatoren van de samenkomst hadden daar alle begrip voor en stelden de mars met enkele weken uit: tot zondag 17 april dus.

Meer info over de mars vind je hier.