Dossier Aanslagen Brussel

Abdeslam en co voor 'belegerde' raadkamer

Vandaag buigt de raadkamer in Brussel zich over de aanhoudingen van maar liefst elf terreurverdachten. De belangrijkste is Salah Abdeslam, maar die komt zelf niet naar de raadkamer.

Het is vandaag een komen en gaan van celwagens aan het Portalisgebouw in Brussel, waar een pak terreurverdachten voor de raadkamer moeten verschijnen. Daardoor gelden ook speciale veiligheidsmaatregelen: er staan heel wat, vaak zwaarbewapende agenten en militairen. Er is ook een veiligheidszone ingesteld, niemand mag langs het gebouw passeren.

Wie verschijnt er?

  • Salah Abdeslam: De raadkamer moest eigenlijk twee weken geleden al beslissen over zijn verdere aanhouding, maar zijn advocaat Sven Mary vroeg toen uitstel. Toen Mary vandaag aankwam, werd hij belaagd door de pers. De advocaat zweeg in alle talen, hij mag niet meer communiceren met de pers.

 

  • Mohammed Bakkali. Wordt gezien als een spilfiguur bij de aanslagen in Parijs. 
  • Abderamana A.: Hij werd vorige week in het been geschoten aan een tramhalte in Schaarbeek. Hij wordt gelinkt aan de verijdelde aanslag in Argenteuil.
  • Rabah M.: Is ook gelinkt aan de verijdelde aanslag in Argenteuil.
  • Mohamed B. en Abdellah C.: Zitten allebei vast sinds respectievelijk 2 december en 25 november 2015 en worden allebei gelinkt aan de aanslagen in Parijs.
  • Yassine A, Mohamed B. en Aboubaker O.: Alledrie opgepakt bij huiszoekingen op 27 maart in het Brusselse, Mechelen en Duffel. Worden ervan verdacht deelgenomen te hebben aan activiteiten van een terroristische groepering.
  • Amine Choukri en Abid Aberkan: Beide zijn opgepakt bij de arrestatie van Salah Abdeslam. Amine Choukri schuilde samen met Abdeslam in het huis in de Vierwindenstraat, Aberkan gaf hen onderdak.