17-jarige kritiek na hersenvliesontsteking

Een 17-jarige leerling van het Sint-Hubertuscollege in Neerpelt ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, nadat ze besmet raakte met meningitis, of hersenvliesontsteking. Dat meldt de krant Het Nieuwsblad. Voorlopig zijn er nog geen andere besmettingen.

Het meisje was zondag teruggekeerd van een Romereis met haar school. De dag erna zag haar vader, die dokter is, dat ze de symptomen van meningitis vertoonde. Hij bracht haar naar het ziekenhuis in Overpelt, daar werd besloten haar naar het universitair ziekenhuis in Leuven te brengen.

Kunstmatige coma
Daar ligt ze nog steeds in kritieke toestand. Ze wordt in kunstmatige coma gehouden, haar familie mag niet bij haar. Het Sint-Hubertuscollege doet er nu alles aan om alle medeleerlingen die mee op reis waren op de hoogte te brengen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid volgt de situatie op om te kijken of er nog besmettingen opduiken.

Wat is meningitis?
Meningitis kan je oplopen door besmet te raken met de bacterie meningokok. Die veroorzaakt een ontsteking van de vliezen rond de hersenen en het ruggenmerg. De ziekte is uiterst besmettelijk en wordt overgedragen via druppels in de lucht, die vrijkomen door te niezen of hoesten.

Er bestaat ook een virale variant van de ziekte. Die is minder schadelijk, omdat de ziekte minder snel evolueert. Het meisje raakte besmet met de bacteriële variant.

Hoe herken je meningitis?
De besmetting kan je niet voorkomen. Het enige wat je kan doen is proberen zo snel mogelijk de symptomen te herkennen: hoge koorts, nekpijn en blauwe vlekjes op de huid. Als je die symptomen hebt, moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Dan kan het een kwestie van uren zijn, die beslissen over leven of dood.

Bekijk ook: