Doel 1 vannacht weer opgestart

Het technisch defect waardoor de kerncentrale Doel 1 woensdagnacht stopgezet werd, werd veroorzaakt door een storing op de aansturing van de vermogensregeling van de centrale. Dat heeft de analyse van het voorval uitgewezen, zo meldt woordvoerster Els De Clercq van de kerncentrale van Doel. De heropstart is in de loop van donderdagnacht voorzien.

Operator Engie Electrabel onderneemt nu de nodige correctieve maatregelen om het probleem op te lossen. "Volgens de huidige inzichten kan de centrale in de loop van de nacht heropgestart worden", zegt De Clercq.

De vermogensregeling situeert zich in het nucleaire gedeelte van de centrale, maar volgens de woordvoerster was de veiligheid nooit in gevaar. "Het veiligheidssysteem heeft perfect gewerkt", klinkt het. Het probleem situeerde zich in de aansturing van het systeem. 

Bij de nucleaire waakhond FANC, die de kwestie mee opvolgde, preciseert men de problematiek: "In het primaire circuit, in het nucleaire gedeelte, heb je pompen die water voortstuwen. Aan de dichtingen van die pompen is er waterverlies. Om dat verlies van water op te vangen, is aan die dichtingen een andere pomp opgezet", legt woordvoerster Ine Wenmaekers uit.

"Het is die pomp die stilviel door een technisch defect, waarop een veiligheidspomp overnam. Die veiligheidspomp haalt water met een hogere boorzuurconcentratie uit een andere reservoir, waardoor het vermogen van de reactor lager wordt. Daarop trad het gevoelig afgestelde veiligheidssysteem in werking en viel de reactor automatisch stil."

"Dit is een klein incident, zonder impact op de veiligheid. Het wordt wellicht niet ingedeeld op de INES-schaal (International Nuclear and Radiological Event Scale, red.)", aldus Wenmaekers nog.