Dossier Aanslagen Brussel

Michel bijt van zich af op CNN

Premier Charles Michel heeft tijdens een uitgebreid interview met CNN geprobeerd om het negatieve beeld over ons land bij te sturen. “Er zijn successen geboekt in de strijd tegen terreur, maar er is ook een nederlaag, zoals 9/11 in de VS was”, sloeg Michel terug op de kritiek dat ons land niet goed gehandeld heeft. Toch moet hij ook toegeven: “In Brussel is het misschien gemakkelijker om je te verbergen.”

De kritiek op ons land na de aanslagen van 22 maart was niet min. Van het “hellegat” Brussel over een voedingsbodem voor radicalisering tot zelfs een failed state, de buitenlandse media stapelden de negatieve berichten op. De Belgische premier ging gisteren in het tegenoffensief, oog in oog met Christiane Amanpour, dé sterjournalist van CNN.

Nederlaag
“We hebben successen geboekt in de strijd tegen terreur, maar er zijn ook nederlagen”, geeft hij toe. Toch prikt Michel meteen tegen: “De aanslagen van 22 maart zijn een nederlaag, zoals 9/11 een nederlaag was voor de VS, de aanslag in Londen voor Groot-Brittannië en de aanslagen in Madrid voor Spanje.” Wat er dan wel fout ging, moet ons lessen opleveren voor de toekomst: “We moeten bekijken wat goed was en wat fout liep. We mogen niet blind zijn voor de waarheid.”

Verdwijnen in Brussel
Die waarheid houdt in dat Salah Abdeslam een half jaar onder de radar bleef, in Molenbeek, onder de neus van de veiligheidsdiensten. Een punt van kritiek die Michel moeilijk kan weerleggen. Hij kijkt onder andere naar het feit dat Brussel de hoofdzetel is van de Europese Unie en een pak internationale organisaties er gevestigd zijn. “Het maakt het makkelijker om je er te verbergen, te verdwijnen”, klinkt het.

Sneer naar Turkije
En wat dan met die kritiek van Turkije? Had België iemand als Ibrahim El Bakraoui niet vroeger kunnen tegenhouden? “Ik vind het vreemd dat een land als Turkije een gevaarlijk persoon zomaar op een vliegtuig zet, zonder agenten en geen duidelijke informatie geeft over waar en wanneer hij zal aankomen”, schuift Michel de kritiek van zich af. Toch wijst hij op de parlementaire commissie die alle mogelijke fouten zal blootleggen. 

De conclusie van Michel is dat ons land helemaal geen gefaalde staat is. “Ik kan niet aanvaarden dat een staat, zoals België, een gefaalde staat is”.