Politie ontruimt eerste blokkades

De eerste blokkades op de autosnelwegen in Wallonië zijn door de politie opgeheven. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon had daarop aangedrongen: “We zullen eerst vragen om weg te gaan. Als dat niet gerespecteerd wordt, zullen we tussenkomen.” De eerste beelden van die interventie bereiken nu onze redactie.

Een vrachtwagenchauffeur die geblokkeerd stond op de E411, ter hoogte van Habay nabij Aarlen, kon foto’s nemen van de opheffing. De trucks moesten uiteindelijk niet weggesleept worden, omdat de chauffeurs vrijwillig vertrokken.

Tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum zei Jambon nog dat met de transportsector en de Waalse regering overeengekomen is dat er tot het volgende overleg op 14 april geen acties meer zouden plaatsvinden. De "wilde acties" die sinds vrijdag plaatsvinden op Belgische wegen noemde hij dan ook onaanvaardbaar. 

Geen minuut te vroeg
De blokkades worden opgeheven. Die interventie komt geen moment te vroeg, want de gevolgen zijn intussen merkbaar in heel Wallonië. Winkelrekken geraakten leeg, omdat de depots van supermarkten onbereikbaar waren, maar ook tankstations stonden bijna droog.


Van de 20 blokkades al 2 opgeheven
Het opruimen van de blokkades verloopt erg vlot. Momenteel zijn er al twee van de twintig blokkades opgeheven. Al is er nog niet ingegaan op de eisen van de actievoerders. Volgende week donderdag 14 april zal er wel een overleg zijn tussen de actievoerders en de Waalse regering, om toch nog een oplossing te zoeken.

Gouverneur Henegouwen zegt dat blokkades zijn opgeheven
Tommy Leclercq, gouverneur van de provincie Henegouwen, heeft bekendgemaakt dat de vrachtwagenblokkades op vier strategische plaatsen in de provincie zijn opgeheven. Leclercq liet weten dat er vanaf 16 uur streng werd opgetreden tegen wie nog blokkades zou veroorzaken. "Ik kon niet lager aanvaarden dat een kleine groep niet-gemandateerde actievoerders belangrijke assen van onze economie verlamden", zegt de gouverneur.

Het Waalse verkeerscentrum Perex meldde van zijn kant dat er nog filterblokkades waren kort voor 20 uur op de N53 in Beaumont en op de N59 aan de rotonde van Lobbes. In Erquelinnes was er in de vooravond nog een incident aan de filterblokkade op de N90, toen een Franse vrachtwagenchauffeur op roekeloze wijze de filterblokkade passeerde en zelfs de voetgangers in de buurt in gevaar bracht door zijn wilde manoeuvre. Niemand raakte gewond. De politie kon de gemoederen bedaren en omstreeks 19 uur werd in Erquelinnes de blokkade in alle rust opgeheven.