Dossier Aanslagen Brussel

Terrorist aanslagen werkte in EU-parlement

Najim Lachraoui, één van de daders achter de aanslagen in Brussel heeft in 2009 en 2010 als jobstudent in het Europees Parlement gewerkt. Dat is aan VTM NIEUWS bevestigd. Hij werkte voor een poetsbedrijf dat in het parlement werkzaam was. 

De terrorist deed er telkens een maand vakantiejob in 2009 en 2010. Daardoor zou hij ook toegang gehad hebben tot de kantoren van parlementsleden. Om wie van de daders het precies gaat, is voorlopig niet bekend. 

Integraal statement van de woordvoerder van het Europees Parlement:

"Het Europees Parlement bevestigt dat één van de daders van de terroristische aanslagen in Brussel zeven en zes jaar geleden een maand gewerkt heeft voor een poetsbedrijf dat toen door het Europees Parlement werd ingehuurd. Als student had hij een vakantiejob waarbij hij poetste in het Parlement, één maand in 2009 en één maand in 2010. Dat zijn de enige keren dat hij in het Parlement gewerkt heeft."

"Zoals in het contract vermeld staat, bezorgde het poetsbedrijf het Europees Parlement bewijs van het ontbreken van een strafblad."

Ivo Belet: "Geeft een erg onbehaaglijk gevoel"
Europees Parlementslid Ivo Belet erkent dat het een erg onbehaaglijk gevoel geeft dat Lachraoui, één van de daders achter de aanslagen in Brussel, op het Europees Parlement heeft rondgelopen. Al nuanceert hij ook meteen. "Lachraoui was toen 18 jaar - dat is al zes jaar geleden - hij had toen nog geen strafblad of connecties met een geradicaliseerde groep. Wat dat betreft moeten we dus niet panikeren."