Boze truckers blokkeren E40

Actievoerende vrachtwagenchauffeurs hebben vanmorgen verkeershinder veroorzaakt op de E40. Eerst blokkeerden ze de snelweg richting Gent door in konvooi traag over de weg te rijden. Daarna hebben ze de snelweg in Affligem verlaten om de E40 richting Brussel op te rijden. Intussen lijken de acties afgelopen.

Aanvankelijk reden de vrachtwagens traag over de drie rijstroken richting Gent, waardoor andere bestuurders hen niet voorbij konden. In de andere richting ontstond een kijkfile. Het tijdverlies bedroeg omstreeks 9.15 uur in beide richtingen ongeveer een uur. De wegpolitie kwam ter plaatse. "Waarschijnlijk onder hun impuls kwam één rijstrook vrij. De politie is hen aan het begeleiden", luidde het bij het Vlaams Verkeerscentrum.

De vrachtwagens verdwenen in Affligem van de snelweg, waarna de file snel verminderde. Maar vervolgens reden ze de snelweg opnieuw op richting Brussel. In de richting van Gent bedroeg de vertraging volgens het Verkeerscentrum kort na 10.00 uur nog ongeveer 20 minuten.

Schade loopt op
Voor veel bedrijven zijn de blokkades een streep door de rekening. Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van werkgeversorganisatie VOKA, wil dat de regering snel een oplossing zoekt. "Het kan niet zijn dat boze vrachtwagenchauffeurs gedurende vijf dagen ons land en de economie blokkeren. De schade gaat nu echt oplopen”, klinkt het.

Weyts niet te spreken over acties
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts is niet te spreken over de acties van vrachtwagenchauffeurs. "Ik kan niet aanvaarden dat men uit een soort laattijdig protest tegen een correcte mobiliteitsmaatregel andere weggebruikers hindert en in gevaar brengt", aldus de minister. Hij heeft aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gevraagd om de federale politie te laten optreden en verbaliseren.

Actie in strijd met wegcode
Ook de gouverneur van Vlaams-Brabant heeft beslist dat er moet opgetreden worden tegen wegblokkades én dat er processen-verbaal moeten opgesteld worden. “De trucks reden aan een snelheid van zo’n 20 à 30 kilometer per uur en af en toe werd er gestopt. Dat is in strijd met de wegcode”, zegt Thierry Mortier, commissaris van de federale wegpolitie. “De wegcode is duidelijk: er moet minimum 70 kilometer per uur gereden worden op de autosnelweg.”