Dossier Aanslagen Brussel

De aanslagen: het politieke rapport

Onze politici hebben het niet al te best gedaan in de nasleep van de aanslagen in Zaventem en Brussel. Uit een peiling van VTM NIEUWS blijkt dat enkel premier Michel een voldoende krijgt. Duidelijke cijfers die aangeven dat er nog heel wat werk is op politiek vlak.

Premier Michel scoort het beste. Hij krijgt een score van 58 procent van de Belgen. Opvallend zijn wel de regionale verschillen: slechts 37,8 procent van de ondervraagde Walen vinden dat Michel goed werk leverde terwijl 71,6 procent Vlamingen overtuigd zijn van zijn werk. De voltallige regering krijgt dan weer net voldoende: 50,3 procent.

Gebuisd
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kon net niet de helft (47 procent) van de landgenoten ervan overtuigen dat hij zijn taak goed heeft uitgevoerd terwijl ons land zich in een crisis bevond. Net als Jambon slaagt ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) er niet in om een meerderheid binnen te halen. Iets meer dan de helft vindt dat hij zijn werk niet goed heeft gedaan als minister tijdens deze moeilijke periode. Toch gaat slechts 25 procent akkoord met de stelling dat premier Michel het ontslag van beide ministers had moeten aanvaarden.

Mayeur afgestraft
De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur stond de afgelopen dagen meermaals in het oog van de storm en dat vertaalt zich in de cijfers. Amper 19,1% vindt dat hij gedaan heeft wat hij moest doen, hij bengelt zo helemaal onderaan het lijstje. Zowel Walen, Brusselaars en Vlamingen zijn het hierover eens. Mayeur haalde eerder al uit naar onder andere Jambon na het incident met hooligans op een herdenking aan de Brusselse Beurs. Bovendien zette hij kwaad bloed bij de politie, met zijn uitlatingen dat linkse betogers niet opgepakt mochten worden bij rellen van afgelopen weekend.