Zaken 'Operatie Kelk' allemaal verjaard

Alle misdrijven die het voorwerp uitmaakten van Operatie Kelk, het onderzoek van het federaal parket naar een doofpotoperatie binnen de katholieke kerk over kindermisbruik, zijn verjaard. Er kan dan ook niemand meer vervolgd worden. Dat is althans het standpunt dat het federaal parket inneemt in zijn eindvordering voor de Brusselse raadkamer. Die moet zich op 28 april over het dossier buigen.

Operatie Kelk begon in juni 2010 met spectaculaire huiszoekingen bij het aartsbisdom in Mechelen, de Sint-Romboutskathedraal, de privéwoning van kardinaal Danneels, bij de toenmalige commissie onder leiding van kinderpsychiater Peter Adriaenssens, die zich boog over het kindermisbruik in de kerk, en bij het Rijksarchief.

Het onderzoek was toen in handen van het Brusselse parket en onderzoeksrechter Wim De Troy. Zowel de advocaat van het aartsbisdom en van kardinaal Danneels, meester Fernand Keuleneer, als het Brusselse parket-generaal vochten de huiszoekingen aan. Uiteindelijk werd pas na vier procedures voor de kamer van inbeschuldigingstelling definitief beslist dat de huiszoekingen bij de Commissie Adriaenssens, kardinaal Danneels en het aartsbisdom onwettig waren en die bij het Rijksarchief en in de Sint-Romboutskathedraal geldig waren, en de inbeslaggenomen stukken uit het dossier moesten verwijderd worden.

Intussen was Operatie Kelk in handen gekomen van het federaal parket en beperkte onderzoeksrechter De Troy zich tot een onderzoek naar feiten van schuldig verzuim. Het onderzoek ging intussen voort met huiszoekingen in andere bisdommen, ook toen onderzoeksrechter De Troy in maart 2012 opstapte en vervangen werd door onderzoeksrechter Calewaert.

In oktober 2012 raakte echter bekend dat er 445 stukken uit het dossier verdwenen waren, in de periode dat onderzoeksrechter De Troy vervangen werd. Pas na de vervanging van alle verdwenen stukken door kopieën kon het onderzoek voort.