Dossier Aanslagen Brussel

85,6% Belgen vrezen nieuwe aanslag

85,6 procent van de Belgen vreest dat er het komende jaar nieuwe aanslagen zullen gebeuren in ons land. Dat blijkt uit een peiling van IVOX in opdracht van VTM NIEUWS waarin een groep van 1000 Vlamingen, Walen en Brusselaars werd bevraagd. Extra maatregelen zijn dan ook nodig en daarvoor denken we vooral aan extra camera’s op openbare plaatsen. 

Exact twee weken geleden werd ons land opgeschrikt door blinde terreur. Bij aanslagen op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel kwamen 35 mensen om het leven. De angst voor een tweede aanslag dit jaar is dan ook enorm groot bij de Belgische bevolking. Meer dan acht op tien Belgen zeggen bang te zijn dat er dit jaar nog aanslagen zullen gebeuren in ons land.

Bovendien slagen de ordediensten er vandaag niet in om ons veiliger te doen voelen. Amper 52 procent vindt dat we nu genoeg beschermd worden, vier op de tien heeft er geen vertrouwen in.

Extra maatregelen
Om de strijd tegen terrorisme wel goed te voeren zien heel wat Belgen opvallend genoeg een grotere rol voor ‘Big Brother’ dan voor het leger. Acht op de tien Belgen zegt namelijk meer extra camera’s op openbare plaatsen te willen. Extra militairen op straat is daarentegen slechts voor de helft van de Belgen een goed idee.

Maar ook radicalisering moet aangepakt worden. Zo vindt 74 procent van de Belgen dat de overheid strenger moet optreden tegen extreme moslims. Ook strengere grenscontroles zijn nuttig, volgens 63 procent van de ondervraagden.

Al bij al is de bevolking dus niet tevreden over hoe de regering heeft gehandeld om de terreuraanslagen te voorkomen. De helft antwoordt negatief op de vraag of de regering goed werk geleverd heeft op vlak van terreurbestrijding.