Vanaf nu op de weg: zelfrijdende trucks

Er rijden vanaf vandaag voor het eerst zelfrijdende trucks over de Belgische wegen. Niet op een testcircuit maar op de openbare weg, al blijft het een test. Die vrachtwagens rijden in peloton met drie op een rij. In de eerste truck zit de chauffeur, die stuurt. De twee andere zijn met de eerste verbonden via gps en sensoren en volgen de eerste truck. Toch zitten er ook nog chauffeurs in, om in te grijpen als er iets fout loopt. Er vertrokken deze ochtend van op drie plaatsen in ons land colonnes van deze zelfrijdende vrachtwagens.

De eerste bepaalt de snelheid, de anderen volgen gewoon. Remt de eerste, dan remmen de anderen automatisch ook. Dat komt omdat ze uitgerust zijn met allerlei sensoren. Daardoor kunnen ze op twintig meter van elkaar rijden, bij gewone vrachtwagens is dat vijftig meter. 

Chauffeur
In elk voertuig zit nog een chauffeur. Die kan ingrijpen, maar eigenlijk is dat bijna niet nodig. “Als de chauffeur het systeem inschakelt, dan rijdt de vrachtwagen vanzelf”, zegt vrachtwagenchauffeur Michele Genovese. “De chauffeur houdt zijn handen wel op het stuur maar moet niet aan het gaspedaal of aan de remmen komen. Als een auto tussen twee vrachtwagens glipt, houdt het systeem extra afstand en schakelt het uit.”

Menselijke fout
De meeste ongevallen gebeuren door een menselijke fout. Dit systeem is eigenlijk veiliger dan een chauffeur, want het reageert sneller dan een mens. Het grote voordeel is dat vrachtwagens die dichter bij elkaar rijden, brandstof besparen en minder plaats innemen.

De test vandaag is geslaagd, maar dat betekent nog niet dat we deze vrachtwagens vanaf nu elke dag op onze wegen zullen zien. Er moet technisch nog één en ander op punt gezet worden. En ook de automobilisten moeten er aan wennen.

Wettelijke uitzondering
Dit soort kolonnes mogen eigenlijk nog niet op onze wegen rondrijden. De overheid heeft voor vandaag een speciale toelating moeten geven. Vlaams Minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil het in de toekomst wél wettelijk mogelijk maken.

Bekijk ook: