Dossier Aanslagen Brussel

Fayçal C.: “De cel in om volk te sussen”

Fayçal C., de journalist die ervan verdacht werd de terrorist met het hoedje te zijn, heeft voor het eerst gepraat met de pers. In een interview met De Morgen en Het Laatste Nieuws noemt hij zich "de perfecte zondebok".

“Omdat de speurders de echte terroristen niet vinden, staken ze mij maar in de gevangenis”, zegt Fayçal C. “Allemaal om het volk te sussen.” Sinds hij vorige week werd vrijgelaten, leeft hij ondergedoken bij een kennis. De affaire heeft zijn leven verwoest, zegt hij.

Over de politie heeft hij weinig goeds te zeggen. "Ze geloofden dat ik aanwezig was bij de aanslag in Zaventem. Ik heb de politie onmiddellijk gezegd dat ik daar niet kon geweest zijn, om de eenvoudige reden dat ik gewoon thuis zat”, zegt Fayçal. “Ze konden dat perfect controleren. Ik had daarvoor bewijzen. Maar niemand luisterde. Ik was de ideale schuldige.”

Werk niet gedaan
Volgens Fayçal was de bewijslast tegen hem onbestaande. Enkel omdat hij volgens de taxichauffeur die de terroristen oppikte op een van hen leek, werd hij opgepakt. “Terwijl de speurders zich op mij concentreerden, lieten ze de echte daders lopen. We zijn nu twee weken na de aanslagen en ze zijn nog altijd voortvluchtig. Dat is toch onbekwaamheid ten top.”

Voor onderzoeksrechter Patrick Decoster, die Fayçal op paasmaandag vrijliet, heeft hij wel veel lof. “Die man heeft zijn werk gedaan. Toen hij besefte dat mijn vingerafdrukken en mijn DNA niet overeenkwamen met deze van de plaats delict, mocht ik naar huis.”

Bekijk ook: