Dossier Aanslagen Brussel

Had kamikaze plan om kompaan vrij te krijgen?

Werkte Ibrahim El Bakraoui, een van de zelfmoordterroristen in Zaventem, aan een plan om een verdachte van de aanslagen in Parijs uit de cel te bevrijden? Volgens de Franse zender BFMTV is er op de laptop van El Bakraoui een document gevonden dat in die richting wijst. Het document heeft de naam YASS.

Na de aanslagen in Brussel werd in de buurt van het appartement van El Bakraoui een laptop gevonden. Daarop werd onder andere een testament gevonden en een bericht dat de andere daders vrijpleit. Maar volgens BFMTV dus ook een document dat een plan bevat om iemand of zelfs meerdere personen uit de cel te bevrijden. 

Veel meer details heeft BFMTV niet kunnen bemachtigen. Wel is de Franse zender er vrij zeker van dat de persoon die zou moeten ontsnappen niet Salah Abdeslam is, maar wel Mohamed Bakkali. Hij huurde in Auvelais een huis waar de terroristen hun wapens onderbrachten voor ze naar Parijs trokken op 13 november. In het bestand zou een zekere Yass gevraagd worden om aan Bakkali te laten weten dat “het project voor zijn ontsnapping afgebroken is”.