Rijkste familie België in Panama Papers

De rijkste familie van ons land, de familie de Spoelberch, duikt nu ook op in de Panama Papers. Eerder werd ze ook al genoemd in Luxleaks en Swissleaks. Het is de tweede Belgische naam die de krant De Tijd en het weekblad Knack bekendmaken. Eerder was al de naam van Franco Dragone gelost. Hij is vooral bekend als regisseur voor Cirque du Soleil.

De familie, bekend van hun aandeel in AB InBev, is geen onbekende als het gaat om onthullingen rond belastingparadijzen. Ook bij Swissleaks en Luxleaks circuleerde de naam de Spoelberch. “Het is opvallend dat die familie ook in die andere dossiers voorkomt”, zegt Lars Bové van De Tijd.

Holdings in Luxemburg
Bij Luxleaks raakte bekend dat heel wat bedrijven zogenoemde rulings hadden afgesloten met de Luxemburgse overheid. Die rulings, of belastingakkoorden, hielden in dat de bedrijven tal van belastingconstructies mochten opstellen in Luxemburg met zelfs vertakkingen tot in belastingparadijzen. Voor de familie de Spoelberch gaat het over heel wat holdings die in Luxemburg gevestigd zijn en die uiteindelijk leiden naar Ierland en belastingparadijs Gibraltar.

Geheime rekeningen in Zwitserland
Het verhaal van Swissleaks draait rond de Zwitserse bank HSBC. Gelekte documenten die door 140 journalisten werden onderzocht, bevatten de namen van 100.000 klanten die door de bank geholpen zijn om belastingen te ontduiken. Alles samen gaat het om tientallen miljarden euro’s aan ontweken belastingen. Ook hier komt de naam de Spoelberch voor. Burggraaf Nicholas de Spoelberg en zijn twee zonen zouden bij HSBC geld beheerd hebben.

Schermbedrijven in exotische landen
En nu valt de naam de Spoelberch opnieuw, in de Panama Papers. “Het heeft niets te maken met de groep AB Inbev”, verduidelijkt journalist Lars Bové. “Maar het is duidelijk dat leden van die familie schermbedrijven hadden in exotische landen. Waarschijnlijk om er bepaalde vermogens te beheren.”