Weyts wil ‘trambussen’ in Vlaanderen

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil dat er binnenkort ‘trambussen' rondrijden in Vlaanderen. Een ‘trambus’ lijkt op een tram, maar rijdt niet op rails en is dus even wendbaar als een bus. Vanmorgen is Ben Weyts op bezoek gegaan bij busbouwer Van Hool in Koningshooikt. Daar worden nu al trambussen geproduceerd voor in het buitenland.

Op dit moment rijden er al 161 Vlaamse trambussen in tien verschillende landen: onder meer in Duitsland, Spanje en Zweden. Dat deze Vlaamse trambussen niet in Vlaanderen rijden is toch opvallend. Dat vindt ook minister Weyts: "Hier is altijd geopteerd geworden voor ofwel bus, ofwel tram. Dus een keuze heel expliciet gemaakt. Ik denk dat dit het beste van twee werelden kan zijn.

4 trajecten
Weyts wil de trambus op vier trajecten in Vlaanderen laten rijden. "Dat zijn vier tracés waarop we eigenlijk voorzien hadden om te gaan werken met een tram in de verdere toekomst", zegt de minister, "Maar als we nu werken met een trambus, kunnen we die investering naar voor trekken en kunnen we ervoor zorgen dat we sneller een alternatief kunnen bieden voor de wagen, namelijk een comfortabel, snel, veilig en ook milieuvriendelijk alternatief."

Concreet gaat het om deze vier trajecten: in Gent, tussen het centrum en het nieuwe staddeel The Loop; in Vlaams-Brabant tussen Jette en de luchthaven van Zaventem; tussen Willebroek en Brussel-Noord en tussen Kontich en Berchem Station, in Antwerpen.