Filterblokkades verstoren verkeer

Op verschillende plaatsen op het Waalse wegennet voeren vrachtwagenchauffeurs opnieuw actie tegen de vorige week vrijdag ingevoerde kilometerheffing voor vrachtwagens. In Henegouwen is de situatie het meest problematisch. De federale politie raadt er weggebruikers aan zoveel mogelijk de omgeving van Doornik te vermijden. De chauffeurs eisen een eerlijker heffing en willen een gesprek met de Waalse regering. De chauffeurs achter de actie lieten gisteravond in een communiqué nog weten "tot de finish" te willen gaan.

In Henegouwen zijn er filterblokkades op het verkeersknooppunt van de A8 en E429 in Froyennes, in de twee richtingen. Richting Brussel staat het verkeer helemaal stil vanaf de grens in Lamain, aldus de federale politie om 5.30 uur. Aan de knooppunten Lessen en Marquain zijn ook enkele blokkades. Wie van Brussel naar Frankrijk moet, wordt aangeraden de E42 op te rijden in Doornik.

Blokkades
In Waals-Brabant kan de industriezone Nijvel-Zuid niet bereikt worden, en in Namen staan vier blokkades. Onder meer op het kruispunt van de N4 en de N97, in de buurt van Ciney, blokkeren vrachtwagens de weg, maar auto's kunnen via de vluchtstrook passeren. In de provincie Luxemburg gaat het om drie blokkades.

Eerlijke heffing
"Bewust van de mobiliteitsproblemen waartoe hun laatste actie leidde, zal het collectief van werkgevers en chauffeurs minder hinderende actie voeren", meldde de organisatie gisteravond. "Tegelijk zullen we ons richten op de echte verantwoordelijken van deze chaos, de leden van de regering." Nog volgens het communiqué betekent de kilometerheffing een "ramp" voor kleine transportbedrijven. Ze vragen een eerlijker heffing die ook de kleine bedrijven kunnen betalen. Volgens hen is dat nu niet het geval, vooral vanwege de zware concurrentie met Oost-Europese transportbedrijven.

Weyts snapt acties niet

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) snapt de acties van de Waalse truckers niet. “Deze beslissing is genomen. Het heeft geen zin om je daar tegen te blijven verzetten met acties waar iedereen de dupe van wordt.” Toch kan hij weinig doen, aangezien hij niet bevoegd is voor Wallonië. Maar: “Ik hoop dat mijn Waalse collega zal optreden”, klinkt het.

Bekijk ook: