Dossier Aanslagen Brussel

Brusselse politie is woedend op Mayeur

De Brusselse politie is woedend op burgemeester Yvan Mayeur (PS). Die vindt het ongehoord dat er zaterdag linkse manifestanten zijn aangehouden aan de Beurs. Nochtans was er door hem een verbod voor alle manifestaties uitgevaardigd, zowel linkse als rechtse. Maar Mayeur is nu van mening dat enkel de extreemrechtse betogers opgepakt mochten worden en gaat daarom zelfs de korpschef ondervragen. Waanzin volgens de politie zelf.

De Brusselse politie ziet dat helemaal anders. "Het verbod gold voor alle manifestaties en samenscholingen die te maken hadden met 22 maart", zegt politiewoordvoerder Christian De Coninck. "Zij die het aan hun laars lapten, hebben we opgepakt. Dat is correct verlopen. Van de 140 gearresteerden in Brussel en Molenbeek was zo'n 60 procent extreemlinks."

Een van de gearresteerden was advocaat Alexis Deswaef, voorzitter van de Franstalige Mensenrechtenliga. Hij overweegt een klacht tegen de politie en gaat aan Mayeur vragen om een onderzoek te openen naar het politieoptreden.

Mayeur lijkt Deswaef daarin te steunen. "Ik begrijp niet waarom mijn politiekorps zoveel mensen gearresteerd heeft", verklaart Mayeur. "En toch zeker geen advocaat, die doet zijn werk en kent zijn rechten. Toen ik hoorde dat Alexis Deswaef opgepakt was, heb ik onmiddellijk zijn vrijlating bevolen. Ik ga mijn korpschef ondervragen."

Bekijk ook: