Dossier Aanslagen Brussel

Descheemaecker: "Geen fouten gemaakt"

Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport, zegt dat er geen fouten gemaakt zijn op vlak van veiligheid bij de aanslag op de luchthaven. “Ik heb geen weet van fouten. Het gaat hier om een beestachtige daad tegen de menselijkheid.”

Nochtans was er eerder deze week veel kritiek van de luchtvaartpolitie, die in een open brief de gebrekkige veiligheid aankaartte. Kritiek die Descheemaecker meteen weerlegt: “Die open brief is niet door het hele korps gestuurd. We weten niet door wie. Ik vind het alvast niet gepast. Het is heel moedig om anonieme brieven te sturen, maar we zijn er zeker van dat de juiste maatregelen zijn genomen”.

"Anonieme brief is gemakkelijk"
“Het gaat hier om een beestachtige daad tegen de menselijkheid. De laffe aanval gebeurde in de publieke zone. Daar is een vrije toegang. Een gek kan om het even waar toeslaan”, is Descheemaecker duidelijk.

En wat dan met de kritiek dat er tussen het personeel dat op de luchthaven werkt, heel wat geradicaliseerden zijn? “Daar hebben we geen weet van, anders zouden we ingrijpen”, aldus Descheemaecker. “Iedereen die er werkt is goed gescreend. Natuurlijk kan je niet in iemands hoofd kijken, als die persoon na enkele maanden radicale sympathieën krijgt. Ik vind het heel gemakkelijk om een anonieme brief te schrijven en daar te spreken over tientallen geradicaliseerden”, besluit Descheemaecker.

"Binnen enkele weken nieuwe stappen"
Ondertussen is de luchthaven weer gedeeltelijk opgestart. Toch is het nog lang niet duidelijk wanneer Brussels Airport weer op honderd procent zal draaien. “In eerste instantie beperken we ons tot een aantal vluchten, de volgende dagen moet de capaciteit opgedreven worden naar twintig procent. Maar het is duidelijk: dat is veel te weinig voor zo’n luchthaven. Misschien kunnen we binnen enkele weken een nieuwe stap zetten.”

Voor de vele mensen die werken op Zaventem betekent het veel onzekerheid: “Het opdrijven van de capaciteit zal automatisch met zich meebrengen dat de detailhandel weer zal opstarten en de leveranciers weer toegang krijgen. Maar door de veiligheidsmaatregelen schuift ook de veiligheidszone op, sommige winkels zullen daar dus de gevolgen van dragen omdat er gewoon geen mensen zijn.”

"Omzet is geen prioriteit"
Economisch betekent de aanslag een ware mokerslag voor Brussels Airport. Maar Descheemaecker wil daar niet op ingaan: “We zijn nog niet bezig geweest over geld. De eerste prioriteit is dat we een goede doorstart nemen. De luchthaven is de tweede grootste motor van de Belgische economie. De prioriteit is dus niet onze eigen omzet, wel de economie weer zuurstof geven.” En Descheemaecker ziet nog een gevolg: “Een goede doorstart betekent ook een scherp signaal naar de laffe criminelen dat we sterker zullen terugkeren”, eindigt hij scherp.