Nieuwe spoortunnel in Brussel gaat open

Morgen wordt in Brussel de nieuwe spoortunnel Schumann-Josafat in gebruik genomen. Aan de tunnel is bijna 8 jaar gewerkt. Deze tunnel moet zorgen voor een betere verbinding tussen de Europese wijk en de luchthaven, en moet ook de Noord-Zuidverbinding in Brussel ontlasten. Normaal moest de tunnel in december open gaan, maar door de verhoogde terreurdreiging na de aanslagen in Parijs werd dat uitgesteld. 

Vanaf vandaag rijden treinen door de Josaphattunnel in Brussel. De tunnel verbindt Brussel-Schuman met Evere en maakt zo rechtstreekse treinverbindingen mogelijk van het oosten van Brussel naar de luchthaven, Leuven, Antwerpen, Charleroi en Namen. “Een prima zaak, want heel wat reizigers krijgen zo snellere en overstapvrije verbindingen”, reageren TreinTramBus en Test-Aankoop en Navetteurs.be. “Deze snelle verbinding is een goed alternatief voor wie nu nog in de file staat. Bovendien wordt de oververzadigde Brusselse Noord-Zuidverbinding op die manier een stuk ontlast.”

Spoornetbeheerder Infrabel hield in februari al een rampoefening in de tunnel naar aanleiding van de opening. Daar namen zo'n 300 mensen aan deel. Ook minister van Binnenlandse Zaken Jambon woonde de oefening bij.