Dossier Aanslagen Brussel

Nieuwe start voor Brussels Airport

Vanmiddag om 13.40 is de eerste passagiersvlucht op Brussels Airport vertrokken, na de aanslagen van vorige week dinsdag. Het ging om een vliegtuig van Brussels Airlines met bestemming Faro in Portugal. In totaal staan er vandaag drie vluchten gepland.

Om 15.55 uur was er een vlucht naar Athene, om 18.40 uur een naar Turijn.

Eerste passagier
Twaalf dagen na de aanslagen start Brussels Airport dus weer voorzichtig op. Dat gaat gepaard met heel wat praktische gevolgen waar je als reiziger rekening mee moet houden. Zo kan je alleen met de auto of taxi naar de luchthaven en mogen enkel reizigers de gebouwen binnen. Er is ook een uitvoerige veiligheidscontrole. De eerste passagier kon iets voor 12 uur inchecken.

Eerste vlucht
Vanmiddag om 13.40 uur is de eerste vlucht vertrokken vanop Brussels Airport. Het was voor veel mensen een emotioneel moment, twaalf dagen na de aanslagen.

"Alles verliep heel vlotjes"
“Er zijn vandaag geen problemen geweest op de luchthaven van Zaventem, alles verliep heel vlot”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Katleen Peeraer. “De vluchten zijn zonder problemen vertrokken. Er waren geen problemen: niet bij het inchecken, niet bij de veiligheidscontroles, er waren nergens lange rijen.”

Morgen grote test op Zaventem
Brussels Airport wil gradueel de capaciteit opdrijven. Zo staan er maandag al een twintigtal vluchten gepland. "Dat wordt de eerste grote test", zegt Katleen Peeraer. Zeven daarvan stijgen tussen 6.20 uur en 7 uur op, onder andere naar Genève, Kopenhagen en Berlijn. Dinsdag zijn meer dan 100 Brussels Airlinesvluchten gepland van en naar de luchthaven. Daarmee groeit de maatschappij naar ongeveer de helft van het normale vluchtschema.