Dossier Aanslagen Brussel

Jongeren in clash met politie in Molenbeek

Het is al urenlang bijzonder gespannen in Molenbeek. Jongeren hebben de politie bekogeld met stenen, en een wagen die door de menigte raasde heeft een vrouw aangereden. De politie was nochtans massaal aanwezig, door een verbod op samenscholingen overal in Brussel. Een extreemrechtse groep had daartoe opgeroepen, maar kwam niet opdagen.

In de voormiddag waren er, ondanks politieverbod, al een aantal manifestanten. De vrees bestond dat het ging uitdraaien op een extreemrechtse betoging, maar uiteindelijk bleef de situatie vrij rustig. In de namiddag werd de sfeer dan toch grimmiger, toen een driehonderdtal jongeren verzamelden op straat. Zij gingen de confrontatie met de politie aan, sommigen hadden zelfs stenen mee die ze naar de agenten gooiden.

De politie sloot zelfs de toegang naar het Brusselse Beursplein af, waar een antiracisme-betoging plaatsvond. De amokmakers uit Molenbeek wilden namelijk naar het Beursplein trekken om daar de tegenbetoging te treffen. De politie had het waterkanon klaarstaan, maar voorlopig hebben ze de jongeren kunnen terugdrijven zonder het te gebruiken. In totaal zijn op het Beursplein en in Molenbeek en Brussel al een honderdtal personen opgepakt, zo meldt de politie van Brussel-hoofdstad.

Tijdens de onrusten raakte ook een vrouw gewond toen ze werd aangereden door een wagen die aan hoge snelheid door Molenbeek raasde. De inzittenden hadden ook rookbommen bij zich, zag VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez.

Intussen lijkt de kalmte in Molenbeek teruggekeerd. Op het Gemeenteplein bevinden zich amper nog mensen, politie en pers uitgezonderd, en ook in de omliggende straten staat opmerkelijk minder volk dan eerder op de dag. Enkel rond en voor het commissariaat in de Briefdragerstraat in staat nog een groep van enkele tientallen mensen, maar de sfeer is er aanzienlijk minder gespannen dan vanmiddag. De politie blijft evenwel massaal aanwezig.

"Vrees voor extreemrechts Molenbeek"
De vraag rijst of de aanvallen op de politie er niet kwamen omdat inwoners weinig vertrouwen hebben in de politie. “Ik denk niet dat het daarmee te maken heeft”, zegt Johan Berckmans van politiezone Brussel-West. “Sommige jongeren zien dat extreemrechts hun willen inpalmen en daar wilden ze zich kost wat kost tegen verzetten. Bij een confrontatie werkt politie natuurlijk als een lap op een stier, vandaar de jongeren ook ons hebben aangevallen.”