Dossier Aanslagen Brussel

Antiracisme-betogers opgepakt aan Beurs

De Brusselse politie heeft vanmiddag aan de Brusselse Beurs verschillende mensen gearresteerd die wilden deelnemen aan een antiracisme-betoging. Zeker 33 personen zijn in de boeien geslagen, bij wie de voorzitter van de Ligue des Droits de l'Homme. Volgens getuigen gaat de politie hardhandig te werk bij haar arrestaties en is er sprake van trek- en duwwerk.

"Door zaterdagmiddag alle mensen te arresteren die een antiracisme-betoging wilden houden op het Brusselse Beursplein, heeft de politie het spel van de angst- en haatzaaiers gespeeld", zegt Nicolas Pessemier, woordvoerder van de Jeunesse Libertaires et Jeunes Organisées et Combatifs (JOC). Uiteindelijk zouden 33 personen opgepakt zijn. "Dit is in fel contrast met de laissez-fairehouding die de politie vorige week aannam tegenover de 450 extreemrechtse hooligans", klinkt het.

Eerder deze week hadden verschillende groepen, waaronder het extreem-rechtse Franse Génération Identitaire, opgeroepen om massaal te betogen in Sint-Jans-Molenbeek. Die oproepen werden echter ingetrokken nadat de Brusselse autoriteiten alle manifestaties in Brussel verboden en aankondigden streng te zullen optreden tegen eventuele betogers. Ondanks dat verbod hadden een aantal linkse organisaties opgeroepen tot een tegenbetoging op het Beursplein.