Zedenzaken vaker geseponeerd

Verkrachtingszaken worden steeds vaker geseponeerd. In 2014 waren er voor elke zedenzaak die het parket voor de rechter bracht liefst vier seponeringen, in 2010 waren dat er nog drie. Die stijging zou onder andere het gevolg zijn van de Salduzwet, die sinds 2012 verdachten bij hun eerste verhoor een gratis advocaat toestaat. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. 

"Vroeger gebeurde het dat een verdachte tijdens het verhoor eerst ontkende dat hij het slachtoffer ooit had gezien", verduidelijkt onderzoeksrechter Philippe Van Linthout. "Als speurders hem dan confronteerden met bewijzen zoals DNA-sporen, ging hij door de knieën en vertelde hij zijn versie van het verhaal, soms met een bekentenis erbij. 

Maar sinds de invoering van Salduz geven verdachten vaker meteen toe dat er (gewenste) seksuele contacten waren." Dat valt toch niet te ontkennen, en dus zetten ze in op woord tegen woord. En dan wordt de verkrachting bewijzen des te moeilijker. Het College van Procureurs-Generaal trekt nog geen grote conclusies. "Of er een oorzakelijk verband is tussen de toename van seponeringen en de Salduz-wet, zou moeten blijken uit een diepgaande enquête bij alle magistraten", klinkt het daar.