Dossier Aanslagen Brussel

Politie klaar voor mogelijke betogers

Ondanks dat de Franse extreemrechtse groep 'Génération Identitaire' liet weten zaterdag niet naar Molenbeek te komen om te betogen, neemt de politie geen risico en bereidt ze zich voor. Naast verschillende pelotons zullen er ook twee helikopters, waterkanonnen en de calvarie worden ingezet. Dat meldt de korpschef van Brussel-West.

“Elke betoging in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit weekend verboden”, zegt minister-president Rudy Vervoort. 'Génération Identitaire' wou zaterdag in Molenbeek protesteren tegen de Islam maar heeft dus laten weten dat zij niet zullen afzakken naar Brussel. Ook verschillende afdelingen van 'Casuals United Belgium' lieten al weten dat ze niet deelnemen aan de betoging. Toch is de politie in staat van paraatheid, dat laat de lokale politie Brussel-West (Sint-Jans-Molenbeek, Jette, Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem) weten.

Oppakken
“Infoploegen zullen toezicht houden in het hele Brusselse gewest. Mensen die een duidelijke link vertonen met de betoging, krijgen dan een eerste waarschuwing waarin duidelijk wordt gemaakt dat ze niet welkom zijn in Brussel. Als zij nadien opnieuw op Brussels grondgebied worden onderschept, worden ze meteen opgepakt."

Bewapenen
De politie kreeg deze week enkele signalen van bewoners in Molenbeek, die zich zouden bewapenen. Burgemeester van Molenbeek Schepmans heeft daarom ook extra maatregelen genomen en stuurt morgen straathoekwerkers op pad. Zij moeten ervoor zorgen dat jongeren niet samentroepen op openbare plaatsen om zo een eventueel conflict met betogers te vermijden.

Het is voor de politie moeilijk om in te schatten hoeveel betogers werkelijk naar Brussel gaan komen, toch wil ze geen enkel risico nemen en heeft ze zich volop voorbereid. 

Foto: archief 'Betoging Casuals United Belgium'