Weyts redt honden van failliete kweker

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft een hondenkwekerij in Kasterlee laten ontruimen. De eigenaar is vorige week failliet gegaan en Weyts was bang dat de dieren niet meer verzorgd zouden worden. Zo'n 400 honden zijn naar asielen over heel het land gebracht.

Dierenrechtenorganisatie GAIA uitte gisteren via verschillende media de vrees dat de honden in kwestie de hongerdood zouden sterven, aangezien er geen geld meer zou zijn voor hun voeding en drinken. De door de rechter aangeduide curator verzekerde echter dat daar al een oplossing voor gevonden was en ook inspecteurs van Dierenwelzijn oordeelden dat alles in de kwekerij nog steeds volgens de normen verloopt.

Ontruiming
Minister Weyts stelde gisteren nog de situatie verder te zullen opvolgen en te zullen ingrijpen "van zodra er sprake zou zijn van wantoestanden". Nu heeft hij dus al vroeger besloten over te gaan tot ontruiming. "We hebben verschillende asielen bereid gevonden om alvast de eerste groep van een 150-tal honden op te vangen", zegt Weyts. "Van zodra mogelijk, bezorgen we ook alle andere honden een nieuw warm nest."

Kweekhonden
Wat er op langere termijn met de honden moet gebeuren, is echter nog niet duidelijk. Volgens curator Bruno Van Impe kunnen de dieren niet zomaar door iedereen in huis genomen worden, aangezien het om kweekhonden gaat die niet gewend zijn aan het gezelschap van mensen.