Dossier Terreurdreiging

"Abdeslam binnen 10 dagen uitgeleverd"

Salah Abdeslam (26) zal hoogstwaarschijnlijk binnen tien dagen worden uitgeleverd aan Frankrijk. Dat verklaarde de Franse minister van Justitie Jean-Jacques Urvoas donderdagavond. Het federaal parket liet eerder die dag weten dat niets nog de uitlevering van Abdeslam in de weg staat. Enkel wanneer er zich nog “uitzonderlijke omstandigheden” voordoen, kan de uitlevering worden uitgesteld.

"Ingevolge de uitdrukkelijke toestemming van Salah Abdeslam met zijn overlevering naar Frankrijk, heeft een federaal magistraat hem vandaag nog verhoord, zoals voorzien in de wet. Om die reden was de zitting van de raadkamer zonder voorwerp geworden. De overlevering wordt toegestaan.", laat het federaal parket weten.

Het is nu aan de Belgische en Franse autoriteiten om te bepalen hoe en wanneer de uitlevering precies zal gebeuren. Salah Abdeslam  wordt er in Frankrijk van verdacht een centrale rol te hebben gespeeld bij de voorbereiding van de aanslagen van 13 november in Parijs. De dag na de aanslagen verdween hij in Brussel van de radar. Op vrijdag 18 maart werd hij in zijn thuisgemeente Sint-Jans-Molenbeek opgepakt. Vier dagen later vonden de aanslagen op Brussels Airport en de metro in Maalbeek plaats.