Akkoord over veiligheid: luchthaven ten vroegste zondag open

Er is een akkoord met de politievakbonden over de beveiliging van de luchthaven van Zaventem. Dat bevestigen de vakbonden en het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Het akkoord brengt een beperkte heropening van de luchthaven een stap dichterbij. Brussels Airport heeft al laten weten dat er ten vroegste op zondag 3 april passagiersvluchten zullen plaatsvinden.

De vakbonden van de luchtvaartpolitie hadden strenge veiligheidsmaatregelen gevraagd, maar een akkoord hierover bleef uit. Volgens de bonden is er nu een compromis bereikt. "Wij vroegen dat iedereen die het luchthavengebouw binnenkomt gescreend zal worden, en dat zal nu ook gebeuren", zegt Eric Picqeur (ACOD).

Screening
Hoe zal die screening gebeuren? Van bij het aanrijden zal een camera alle nummerplaten van de wagens controleren. Voor de parkings komen er willekeurige controles van voertuigen (de vakbonden wilden hier systematische controles, maar die komen er niet om files te vermijden). Voor het betreden van de luchthaven is er wel systematische (dus van iedereen) controle van identiteits- en reisdocumenten en wordt de bagage door een scanner gehaald. Dat zal in tenten gebeuren buiten het luchthavengebouw.

Ook iedereen die op de luchthaven werkt, zal grondig gescreend worden. De bonden van de luchtvaartpolitie kregen ook toegezegd dat er tot 2 miljoen euro wordt uitgetrokken voor materieel (wapens en voertuigen). De precieze oplijsting van de noden zou tegen 13 april gebeuren. Eerder was er ook al toegezegd dat er 200 bijkomende agenten aangeworven worden.

Jambon tevreden
Minister Jambon reageert, via zijn woordvoerder, tevreden op het akkoord. Hij dankt de vakbonden voor hun constructieve houding. Wanneer de luchthaven terug beperkt opengaat - voor twintig procent van de capaciteit - is nog niet duidelijk.

Wanneer heropstart?
In een NOTAM (Notice to Airmen), vrijdagavond gepubliceerd op de website van de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol, bevestigt Brussels Airport dat er ten vroegste op zondag 3 april opnieuw passagiersvluchten zullen plaatsvinden op de luchthaven. "Er zal geen commercieel passagiersverkeer vertrekken van of landen op Brussels Airport tot 2 april om 23.59 uur UTC-tijd", klinkt het in de NOTAM. Dat is 3 april om 01.59 uur 's ochtends Belgische tijd.

Verschillende bronnen hadden eerder al gezegd dat het zeer onwaarschijnlijk was dat de luchthaven zaterdag al opnieuw passagiers zou kunnen verwerken, nadat Binnenlandse Zaken en politievakbonden het pas vrijdagavond laat eens waren geraakt over de beveiliging van de luchthaven. Er is nu tijd nodig om een aantal zaken uit het akkoord te installeren en implementeren. Voorts hebben luchtvaartmaatschappijen ook tijd nodig om passagiers, bemanningen en vliegtuigen op de juiste plaatsen te krijgen.

Zaterdag zal er vermoedelijk meer duidelijkheid komen over de praktische regelingen voor passagiers om op de luchthaven te geraken, en over welke vluchten er vanaf zondag zouden plaatsvinden.