Kindbruidje in asielcentrum in hongerstaking

Een 15-jarig meisje uit Syrië hield een week lang een hongerstaking omdat ze afgezonderd is van haar 18-jarige echtgenoot. Deze middag is ze dan toch terug beginnen te eten. De twee mogen elkaar sinds begin maart alleen nog buiten het centrum zien. "Kindhuwelijken gaan in tegen onze principes", zegt staatssecretaris Theo Francken (N-VA) aan Het Laatste Nieuws en De Morgen. 

In de Belgische opvangcentra zitten enkele tientallen kindbruidjes. Het gaat om jonge meisjes van soms amper 13 jaar die getrouwd zijn met een veel oudere man. De koppeltjes mogen elkaar wel regelmatig zien, maar samenleven wordt niet toegestaan in de asielcentra.

Een van de kindbruidjes was uit protest tegen de scheiding van haar echtgenoot in hongerstaking gegaan. Het meisje van 15 werd sinds begin maart afgezonderd van haar 18-jarige man en weigerde sindsdien te eten.

Niet meewerken aan kindhuwelijken
Staatssecretaris Francken (N-VA) zegt dat hij niet wil meewerken aan kindhuwelijken. In ons land moet je minstens 18 jaar zijn om te mogen trouwen. Het Syrische familierecht zegt bijvoorbeeld dat meisjes vanaf hun 13de mogen trouwen als ze 'fysiek volwassen' zijn.

"Het houdt me ernstig bezig", geeft Francken toe. "Ik wil niet dat haar iets overkomt. Haar medische controle in het begin van de week was goed. Maar ik wil niet meewerken aan kindhuwelijken. Ze mogen elkaar zien en bellen."