Dossier Aanslagen Brussel

Familie vol ongeloof na video jihadist Chaib

De familie van de Antwerpse Syriëstrijder Hicham Chaib heeft bij CNN gereageerd op de nieuwe video waarin Chaib ons land bedreigt na de aanslagen in Brussel. “Hij was iemand die geen vlieg kwaad deed en al lachend door het leven ging”, vertelt zijn broer.

Zondag dook een nieuwe video van Islamitische Staat (IS) op waarin de Antwerpse Syriëstrijder Hicham Chaib dreigt met meer aanslagen. Hij werd bij verstek veroordeeld. Mohamed Amin Chaib, zijn broer, reageert op de video.

“De familie begrijpt niet hoe dit is kunnen gebeuren. Hij was iemand die geen vlieg kwaad deed en al lachend door het leven ging.  We kijken dan ook vol ongeloof naar de videobeelden. Deze video heeft een enorme impact op onze familie”, vertelt Mohamed. “Onze ouders vrezen dat er iets gaat gebeuren met onze zoons en dochters.”

Hicham Chaib, de voormalige rechterhand van Fouad Belkacem, werd in februari 2015 veroordeeld tot 15 jaar cel op het terreurproces tegen Sharia4Belgium. De rechtbank beval toen ook zijn onmiddellijke aanhouding, maar Chaib was ten tijde van het proces al naar Syrië vertrokken.